Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żeberka wieprzowe"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 259
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 259
Składniki
Żeberka potnij na małe kawałki. Umyj, osusz. Czosnek obierz, utrzyj z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz 4 łyżkami oleju na gładką pastę. Starannie natrzyj porcje mięsa. Przełóż do salaterki i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby przeszły smakiem przypraw.
Żeberka ułóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, podlej szklanką wody. Nakryj naczynie. Piecz godzinę w temperaturze 170°C. W połowie czasu pieczenia przewróć żeberka na drugą stronę. Jeśli płyn odparuje, podlej jeszcze odrobiną gorącej wody.
Marynatę o innym smaku przyrządzisz mieszając miód, mielony imbir, sos sojowy oraz kilka ziarenek anyżku. Polej żeberka marynatą, upiecz.
Porcje: 6, : 90 min, cena: 2,60 zł. kalorie: 486 kcal.Źródło: Bella Relaks