Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka w pomidorach"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 331
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 284
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 331
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 284
Składniki
Żeberka umyj, osusz, podziel na kawałki z jedną lub dwiema kostkami. Oliwę rozgrzej w rondlu, włóż żeberka, obsmaż z obydwu stron. Oprósz ze wszystkich stron słodką i ostrą papryką, przyprawą do żeberek, solą i pieprzem. Wlej wino. Duś kilka minut, aż odparuje. Wlej wywar rosołowy, duś pod przykryciem ok. 15 minut.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Dodaj do żeberek. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozmaryn i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek, zioła i szczyptę cukru wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do mięsa, wymieszaj, duś do miękkości. Śmietanę wlej do żeberek, wymieszaj. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Ew. przypraw do smaku.
Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 3,20 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie