Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zawijasy z boczkiem"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 48
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6537
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 48
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6537
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Gotuj je przez 20 minut w lekko posolonej wodzie. Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki. Rozłóż je na paluszkach rybnych. Następnie każdy kawałek ryby owiń plasterkiem boczku.
Orzeszki piniowe zrumień na patelni bez tłuszczu. Przełóż na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzej olej. Włóż paluszki rybne w boczku. Smaż po 3–4 minuty z każdej strony. Ziemniaki odcedź. Utrzyj na gładko z masłem i mlekiem. Piure ziemniaczane przypraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
Zawijasy w boczku ułóż na talerzach. Obok połóż porcje piure. Polej je pesto, a następnie posyp orzeszkami piniowymi. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
Zawijasy podawaj z sałatką z pomidorów. ok. 35 min, 1 porcja zawiera ok. 600 kcal, ok. 3,70 zł za porcję.Źródło: Tina