Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanki z plastrami indyka"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 64
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 39
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 64
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 39
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena porcji ok. 5,30 zł
Wartość odżywcza porcji 430 kcal. Białko 34 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 28 g
Pierś indyka płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na dobrze rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron. Zmniejszamy ogień i smażymy 10–15 minut.
Obraną cebulę siekamy. Umyty pomidor kroimy w niedużą kostkę.
3. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy umyty i osuszony szpinak, smażymy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Ostudzoną pierś indyka i mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Półbagietki przekrawamy na pół i smarujemy serkiem z ziołami. Na pieczywo wykładamy szpinak, a następnie plastry usmażonej piersi i przykrywamy serem. Posypujemy pokrojonym pomidorem. Zapiekamy ok. 8 minut w 200oC.
Przed podaniem zapiekanki posypujemy delikatnie suszonym majerankiem. Doskonale będą smakować polane keczupem lub sosem czosnkowym.Źródło: Rewia