Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczny pomysł na wykorzystanie zapomnianej kaszanki.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy mleko, masło i gałkę muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /soku nie wylewamy/, szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości by zakryła kapustę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Po tym czasie kapustę odsączamy z wody, dodajemy pokrojone w małą kostkę plastry ananasa i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z ananasa lub sokiem z kiszonej kapusty. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy kapustę z ananasem. Na niej układamy warstwę kaszanki - obraną z osłonki i rozdrobnioną widelcem. Na wierzch kładziemy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy 30-40 min - do czasu aż wierzch się zarumieni.