Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 131
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 34
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 131
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 34
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w mocno słonej wodzie na półtwardo.
Kroimy warzywa w dość duże plastry, to samo robimy z boczkiem. Ser trzemy na grubych oczkach. Ugotowane ziemniaki kroimy na talarki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy ziemniaki tak, aby każdy talarek nachodził na poprzedni (mają leżeć jak wędlina na półmisku). Rumienimy cebulkę i wykładamy na ziemniaki. Pieczarki rumienimy na maśle z pieprzem i papryką, nie dodajemy soli bo puszczą wodę, wykładamy na cebulę, na to dajemy boczek i pokrywamy wszystko warstwą sera.
Pieczemy bez przykrycia w temp 200 stopni C przez ok 50 min.
Smacznego.