Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to szybka zapiekanka ziemniaczana z patelni
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 72
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 476
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 204
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 172
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 72
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 476
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 204
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 172
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy, oczkujemy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni układamy plasterki ziemniaków tak aby delikatnie nachodziły na siebie (wygląd jak zburzone domino). Zaczynamy układać od zewnątrz kierując się do środka patelni. Nalewamy olej i smażymy na wolnym ogniu. Ziemniaki doprawiamy przyprawami, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chilli. Tak smażymy ok. 10 min.
W międzyczasie do miski wybijamy jajka i roztrzepujemy z dodatkiem soli. Jeśli na patelni mamy dużo oleju to zlewamy go do minimum. Po czym ziemniaki zalewamy roztrzepanymi jajkami i przykrywamy pokrywką. Dalej smażymy na wolnym ogniu.
Po 10 minutach na jajka rozsypujemy mozzarellę i dalej pod przykryciem dusimy jeszcze 10 minut.
Gdy jajka się zetną a mozzarella rozpuści mamy gotowe danie. Bierzemy duży talerz i delikatnie podważając łopatką zsuwamy zapiekankę na talerz. Kroimy na porcje, dekorujemy rzeżuchą lub inną zieleniną jaką mamy w domu. Podać można taką lub z dodatkiem ketchupu.