Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniaków to danie, które zachwyca o każdej porze roku. Najlepsze jest jednak wówczas, gdy temperatura za oknem nie przekracza kilkunastu stopni – zwłaszcza w nadspodziewanie chłodne lato. Na przykład wtedy, gdy potrzebujemy rozgrzać się po spacerze lub po prostu chcemy zafundować sobie nieco radości, skoro nie możemy cieszyć się słońcem i plażą. Pyszna zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z serowym sosem może stanowić sycący obiad, a zarazem znakomity sposób na lepszy humor!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Na podobnej grubości plasterki pokrój obraną cebulę. Ułóż plastry ziemniaków w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym, przekładając je plastrami cebuli. Oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Zalej winem i wstaw na do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Zapiekaj przez około 40 minut.
W międzyczasie połącz w rondelku obie śmietany i roztop w nich starte na tarce sery. Dopraw sos gałką muszkatołową. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zalej sosem zapiekankę ziemniaczaną i piecz jeszcze przez 10-15 minut.