Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 26
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 546
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 311
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 26
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 546
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 311
Składniki
Na osolony wrzatek wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z 2 łyzkami oliwy.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na pozostałej oliwie, wymieszać z makaronem, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Boczek pokroić w cienkie plasterki a szynkę w plastry a potem paski.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki.
Na makaronie ułożyć warstwę szynki, pokryć ją plastrami pomidorów, a potem boczku. Całosć opruszyć grubo mielonym pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce, posypać nim zapiekankę. Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.