Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z purée ziemniaczanym"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2032
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7231
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 171
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 138
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2032
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7231
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 171
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 138
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, jeszcze gorące ubij tłuczkiem. Dodaj mleko, po 1 łyżce śmietany i śmietanki oraz 2 łyżki masła, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, większe sztuki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dodaj śmietanę, podgrzewaj aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Purée przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij do żaroodpornego naczynia, tworząc krąg. W środek włóż pieczarki a na to wyłóż starty ser wymieszany ze śmietanką. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie