Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sycący pomysł na obiad
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w ziołach prowansalskich, soli i pieprzu. Smażymy je na rumiano. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy je, pod koniec duszenia dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Mięso, makaron, pieczarki i cebulę mieszamy ze sobą.
W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego śmietanę. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujmy masłem i wkładamy wymieszane składniki, całość zalewamy sosem, a na wierzch ścieramy ser żółty. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem zapiekankę można posypać szczypiorkiem.