Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z kurczakiem"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 214
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 214
Składniki
Ryż opłucz i osącz. Umyte marchewki oraz cukinię pokrój w kostkę. Pomidor natnij nożem w kilku miejscach, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Pokrój w grube półplasterki.
Na patelnię wlej łyżkę oleju. Gdy będzie mocno rozgrzany, włóż ryż i podsmaż go ok. 1 min mieszając. Następnie wlej 300 ml wody, delikatnie posól i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj około 10 min. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw ryż jeszcze pod przykryciem około 10 min.
Kostkę bulionową wrzuć do garnka z 1 l wrzącej wody i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Włóż do niej umytą pierś z kurczaka podzieloną na dwie części i gotuj około 15-20 min. Gdy wystygnie, pokrój ją w plastry.
Na drugiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć marchewkę oraz cukinię i smaż ok. 10 min, często mieszając.
Naczynie żaroodporne posmaruj obficie masłem. Na dno wyłóż ryż wymieszany z marchewką i cukinią. Na wierzchu ułóż plastry ugotowanego kurczaka, obok półplasterki pomidorów. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekaj ok. 15-20 min.
50 minut. Porcja: 430 kalorii.Źródło: Świat i Ludzie