Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne danie :)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1185
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1185
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Składniki
Ryż gotujemy, kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy w kawałki. Kalafior, fasolkę i groszek obgotowujemy (osobno) na pół miękko. Składniki na klopsiki dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.
Przygotowujemy sos serowy - na maśle przesmażamy mąkę, dolewamy po trochę mleka, aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Klopsiki obsmażamy z każdej strony na patelni.
Ryż wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, mieszamy z groszkiem i polewamy 1/3 sosu serowego. Teraz kładziemy fasolkę i kalafior i znowu polewamy 1/3 sosu. Na wierzch kładziemy klopsiki i polewamy resztą sosu.
Zapiekamy w piekarniku (180 stopni) przez 30-40 minut.