Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka wiejska (Cottage pie) jest bardzo popularna w kuchni angielskiej. Zapiekanka składa się z 2 warstw: na spodzie potrawka mięsno - warzywna (wołowina z cebulą, marchewką i innymi warzywami i przyprawami) oraz na górze puree ziemniaczane. Po zapieczeniu wierzchnia warstwa robi się rumiana i chrupiąca. Podobną zapiekanką jest zapiekanka pasterska (Shepherd's pie), w której zamiast wołowiny używa się jagnięciny. Serdecznie polecam, danie smaczne, aromatyczne i sycące!
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 51
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 976
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 139
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 51
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 976
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 139
Składniki
Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy z masłem, mlekiem i przyprawami na gładkie puree.
Masa mięsno - warzywna: czosnek i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Marchew w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Następnie dodajemy marchew i pieczarki i smażymy razem kilka minut. Wlewamy bulion, wino, przecier, przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i dusimy, aż warzywa zmiękną i sos się zagęści.
Gotową potrawkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na masie mięsno - warzywnej rozsmarowujemy puree. Widelcem robimy na masie wzorki, całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20-30 minut (do zrumienienia ziemniaków) w 180 stopniach.