Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka rybno-ziemniaczana"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1875
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1875
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Wrzuć do garnka z osoloną wrzącą wodą, gotuj ok. 3 min. Wyjmij łyżką cedzakową, wystudź. Filety opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki.
Polej sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, osusz, pokrój w półtalarki. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę mas ła. Wrzuć pokrojony por, mieszając smaż ok. 5 minut. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni roztop 1 łyżkę masła, wrzuć pokrojone pieczarki, smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn.
Do śmietanki dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim ugotowane plastry ziemniaków, na nich rozłóż kawałki filetów rybnych.
Na wierzchu rozłóż pieczarki i pora. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 20 minutach wyjmij, polej śmietanką i piecz bez przykrycia jeszcze 20 minut.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie