Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka genialna w swojej prostocie. Sycąca i przepyszna.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1103
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 174
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1103
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 174
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskam przez praskę lub ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję mleko ok. 1/2 szklanki, łyżkę masła, pieprz i gałkę muszkatołową, wszystko razem mieszam do połączenia się składników. Masa ziemniaczana musi być luźniejsza niż normalne puree.
Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażę. Dodaję mięso mielone (może być wieprzowe) i przyprawiam solą i pieprzem. Gdy mięso się usmaży dodaję pomidory z puszki i wszystko razem dusze do momentu odparowania całej wody, pod koniec smażenia dodaję groszek z puszki i opcjonalnie ulubione zioła.
Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso, na mięso układam plasterki żółtego sera, na ser przekładam ziemniaki i wyrównuję, można łyżką uformować falę. Zapiekam w 180 stopniach ok. 45 min. Przed podaniem posypuję koperkiem lub szczypiorkiem.