Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne i smaczne danie - zapiekanka makaronowa z sosem bolognese owinięta w plastry bakłażana.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 128
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 155
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 876
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 173
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 101
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 128
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 155
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 876
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 173
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 101
Składniki
Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster lekko posolić z obu stron i odłożyć. Po ok. 15 minutach wytrzeć z nich wodę, która się pojawiła a następnie (najlepiej za pomocą pędzelka) posmarować każdy plaster oliwą. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć na patelni grillowej.
Makaron ugotować al dente. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć i dodać mięso. Smażyć ok 10 minut, mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać passatę pomidorową i oregano, gotować 10 minut, lekko przestudzić. Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki tortownicy wyłożyć bakłażanami tak, żeby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi tortownicy.
W misce wymieszać makaron, sos z mięsem, startą mozzarellę, posolić i popieprzyć do smaku, przełożyć do tortownicy wyłożonej bakłażanem. Założyć wystające plastry bakłażana na farsz tak, żeby przykryć wierzch. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed podaniem przestudzić i pokroić w plastry.