Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka (gratin) ziemniaczana"
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 14
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 53
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 198
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 251
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 14
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 53
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 198
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 251
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą a następnie starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na bardzo cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Przełóż do miski, dodaj tymianek, wymieszaj. Śmietankę kremówkę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszaj.
Keksówkę posmaruj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku a następnie masłem. Wyłóż ją plastrami boczku lub szynki, ściśle jeden obok drugiego, tak by wystawały poza foremkę. Następnie ułóż 1/3 plasterków ziemniaków w taki sposób, by na siebie zachodziły, posól, polej połową śmietanki i posyp 1 łyżką sera.
Na to ułóż kolejną warstwę ziemniaków (1/3), polej pozostałą śmietanką i posyp serem. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki. Wierzch przykryj wystającymi plastrami boczku lub szynki. Foremkę przykryj szczelnie folią aluminiową (matową częścią do góry).
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż foremkę z ziemniakami. Piecz 60-70 min. Na 10-15 min przed końcem pieczenia zdejmij folię.
90 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie