Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka gajowego - z kaszą i grzybami"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 14
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 9
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 275
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 14
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 9
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 275
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Marchewki oczyść, potnij w cienkie półplasterki lub grubsze wiórki. Rozgrzej masło, najlepiej klarowane. Wrzuć cebulę i marchew. Wlej ocet, wymieszaj. Dopraw suszonymi ziołami, papryką, solą i pieprzem. Dodaj grzyby, podlej 2-3 łyżkami wody i duś pod przykryciem około 15 minut.
Kaszę wypłucz dobrze pod bieżącą wodą. Ugotuj ją na półtwardo w osolonej wodzie. Do gotującej się kaszy możesz ew. wrzucić listek laurowy i 2-3 kuleczki ziela angielskiego.
Podgotowaną kaszę odcedź i wymieszaj z duszonymi grzybami. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, przykryj folią aluminiową i zapiekaj około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Z boczniakami
Jeśli nie masz grzybów leśnych, wykorzystaj boczniaki. Wystarczy je pokroić na grube paski, posolić i podsmażyć na maśle.Źródło: Naj