Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś bardzo prostą i bardzo pyszną zapiekankę, na którą składają się nieskomplikowane składniki, a dające maksimum smaku. Serdecznie polecam i smacznego :-)
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 134
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1222
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 431
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 80
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 296
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 134
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1222
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 431
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 80
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 296
Składniki
Ziemniaki, obieramy i myjemy, podobnie buraki i cebulę.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na smalcu.
Cebulę kroimy w ćwierć-talarki.
Pokrojoną cebulkę dodajemy do smażącej się kiełbasy, i jeszcze chwilę smażymy, potem odkładamy na bok.
Ziemniaki kroimy w plasterki, buraki w cieńsze plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, układamy plastry ziemniaka, solimy i pieprzymy.
Na warstwę ziemniaków układamy plastry buraka.
Na warstwę buraków układamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką, sypiemy sproszkowaną słodką papryką i polewamy oliwą. Na to kładziemy znów plastry ziemniaka, na to plastry buraka, pozostałą podsmażoną kiełbasę z cebulką, znów sypiemy papryką i na to ostatnią warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Na wierzch,czyli na przyprawione plastry ziemniaka, ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Sypiemy papryką, polewamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę z termoobiegiem lub bez. Można piec bez pokrywki. Jeżeli pieczemy z przykryciem, to warto po 50 minutach zdjąć pokrywę, by ser się ładnie dopiekł.
Smacznego :-)