Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś nie rosół jak u wszystkich bo miałam ochotę na coś innego tak więc zrobiłam :
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 110
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 172
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 220
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 110
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 172
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 220
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Składniki
Ziemniaki obrać i umyć.
Cebulę podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na rumiano.
Mięso mielone na grubym sitku dodać do miski dodać jajko, bułkę tartą, pieprz oraz podsmażoną wystudzoną cebulę
I wszystko razem wymieszać za pomocą ręki.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, formować z mięsa większe pulpety, obłożyć ziemniakami, mogą być dwie warstwy.
Ziemniaki już w naczyniu obsypać solą i pieprzem cytrynowym.
W drugiej misce zrobić sos ze śmietany, wody i pasty pomidorowej (pastę zrobiłam z pomidorów koktajlowych swoich) dosolić do smaku.
Zalać zapiekankę sosem przykryć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni i piec godzinę, po tym czasie piekarnik nastawić na 230 i piec nadal pod folią 45 minut.
Następnie piekarnik nastawić na 250 stopni odkryć folię i piec jeszcze 30 minut.
Podałam z papryką posoloną i obsypaną natką pietruszki.