Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekane klopsiki"
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 271
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 139
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 421
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 271
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 139
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 421
Składniki
Mięso przełóż do miski. Dodaj jedną obraną i poszatkowaną cebulę, jajko, 3-4 łyżki bułki tartej i musztardę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku, uformuj klopsiki.
Ryż wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Drugą cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Świeży groszek obgotuj (mrożonego nie rozmrażaj).
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż na złoto. Wymieszaj z pokrojoną papryką oraz ugotowanym ryżem. Dodaj groszek. Całość połącz z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mozzarellę pokrój w plasterki. Formę do zapiekania (lub kilka mniejszych) posmaruj olejem. Nałóż ryż z warzywami. Na wierzchu umieść klopsiki i mozzarellę. Zapiekaj 30 min w 180 st. Dekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 3,40 zł.
. Do zapiekania możesz również przygotować sos ze śmietany i żółtego sera.Źródło: Świat kobiety