Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne idealne kartacze z łopatki wieprzowej w rozmiarze XXL.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Łopatkę wieprzową gotujemy z warzywami do miękkości, a następnie mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem roztartym w dłoniach. Ziemniaki dzielimy na dwie części. Pierwszą część ziemniaków gotujemy, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Drugą część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, potem zbieramy skrobię z dna miski. W misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła od ziemniaków. Ciasto szybko wyrabiamy ręką lub łyżką. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Ciasto kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Cebule kroimy w kostkę i podprażamy na wolnym ogniu na odrobinie oleju. Podajemy z podprażoną cebulką.