Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i aromatyczne gołąbki z włoskim ryżem Arborio, szynką parmeńską, bazylią i oregano, podawane z sosem pomidorowym.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 37
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 29
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 68
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 37
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 29
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 68
Składniki
Ryż Arborio gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską i chwilę ją podsmażamy, tylko na tyle, aby uwolnić jej piękny aromat. Z kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.
Mięso np. łopatkę wieprzową, mielimy w maszynce i dodajemy do niego podsmażoną z szynką parmeńską cebulkę, ryż Arborio, oregano, bazylię, czarny pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstały farsz nakładamy porcjami na sparzone liście włoskiej kapusty i zawijamy. Uformowane gołąbki układamy ściśle w brytfance, wyłożonej liśćmi kapusty. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym lub koncentratem. Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę.
Gotowe gołąbki podajemy z chłodnym sosem pomidorowym przygotowanym ze zmiksowanych pomidorów z puszki, doprawionymi solą oraz cukrem trzcinowym. Życzę smacznego! :)