Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieżyczki z serem w boczku"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14878
Polecam.
Odsłon: 469
Szybka i smaczna
Odsłon: 14878
Polecam.
Odsłon: 469
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut. 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 3,70 zł
Filet z indyka opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój na 12 małych kawałeczków. Każdy z nich lekko rozbij dłonią, nadając owalny kształt. Mięso oprósz solą oraz pieprzem.
Połowę sera odłóż, resztę pokrusz i posyp nim 6 kawałków mięsa. Przykryj pozostałymi kawałkami indyka. Każdą wieżyczkę ciasno owiń 2 plasterkami boczku. Zepnij wykałaczkami, by nie rozpadły się podczas smażenia.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż wieżyczki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple, by nie wystygły. Cebulkę obierz, posiekaj.
Na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulkę, mieszając zeszklij ją. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Do zasmażki wlej zimny bulion oraz mleko. Gotuj mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
Odłożony ser pokrusz, wrzuć do gotującego się sosu. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na talerze wylej po porcji sosu. Postaw na tym wieżyczki w boczku. Pozostały sos serwuj w sosjerce. Jako dodatek do mięsa podawaj duszone warzywa.Źródło: Tina