Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wegetariańska lazania z dynią"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1074
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1074
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Najlepiej robić to partiami, aby makaron się nie skleił.
Cebulę drobno posiekaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich cały płyn. Dodaj 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pomidory z puszki duś ok. 10 min. Dodaj pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone pieczarki wymieszaj z upieczoną dynią.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie rozłóż płaty ugotowanego makaronu a na nich pokrojone pomidory, posyp startym serem. Na to ponownie rozłóż makaron, warstwę dyni z pieczarkami, posyp serem. Na to ponownie ułóż makaron, pomidory, ser, makaron, dynię z pieczarkami oraz ser.
Ostatnia warstwa to płaty makaronu posmarowane sosem pomidorowym i posypane startą mozzarellą. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 620 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie