Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywny delikates z gęsiną"
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 939
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 939
Składniki
Seler, 2 marchewki, 2 cebule oraz por oczyść, obierz, pokrój na kawałki. Mięso na wywar umyj, włóż do garnka. Dodaj przygotowane warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli. Wlej 2 l zimnej wody. Wszystko za- gotuj, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Gotuj 1,5 godz., zbierając wytwarzającą się na wierzchu pianę. Gotowy wywar przecedź przez gęste sitko, przypraw do smaku solą oraz pieprzem mielonym.
Udka gęsie oczyść, opłucz. Pozostałe marchewki i cebule obierz. Cebule posiekaj grubo, marchewki natomiast pokrój w plasterki. Kapustę oczyść ew. z uszkodzonych zewnętrznych liści, umyj ją. Wytnij głąb, kapustę poszatkuj.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż udka, obsmaż na rumiano. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż na talerz. Na tłuszczu zeszklij cebulę.
Na dno brytfanny wyłóż ka pustę oraz marchew. Na tym połóż udka oraz cebulę. Zalej wywarem. Piecz 1,5 godz. w 180 st. Gotowe danie posyp posiekaną natką.Źródło: Tina