Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Warzywna lazania"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 102
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 210
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2077
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 377
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 263
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 102
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 210
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2077
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 377
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 263
Składniki
Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Brokuł umyj, podziel na różyczki. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć wrzuć różyczki brokułu, gotuj ok. 10 min.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Marchewki i fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj brokuły oraz pieczarki, wymieszaj.
W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i stopniowo wsypuj mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Następnie stopniowo, nie przestając mieszać, wlewaj mleko i gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, na nim rozłóż warstwę warzyw, posmaruj beszamelem i posyp serem. Na to ponownie ułóż makaron, warzywa, beszamel oraz ser.
Przykryj pozostałymi płatami makaronu, posmaruj sosem beszamelowym i posyp serem. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C.
80 minut. Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie