Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrniki to przepyszne, pulchne placuszki twarogowe, bardzo popularne we wschodniej Europie. Do ich wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, jednak by placuszki wyszły zwarte, miękkie i nie rozpadały się na patelni, musisz poznać kilka ważnych zasad. Podany przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest gwarancją przepysznego smaku tych racuszków.
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14409
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14409
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Składniki
Pracę nad syrnikami zacznij od porządnego wyciśnięcia twarogu. Aby to zrobić, umieść durszlak lub sito na dużej misce, przykryj gazą złożoną z kilku warstw lub bawełnianą szmatką. Twarożek pokrusz, wyrzuć na szmatkę lub gazę, złóż brzegi materiału do środka i dobrze wyciśnij twarożek. Możesz nawet przycisnąć ser ciężkim garnkiem, by łatwiej wycisnąć serwatkę.
Przełóż ser do miski, dodaj jajko, kaszę manną, cukier i cukier waniliowy. Ilość kaszy manny będzie zależeć od rodzaju twarogu. Kieruj się konsystencją: gotowa masa twarogowa do serników powinna być sucha i dobrze zachowywać swój kształt, gdy ściskasz ją w dłoni. Dobrze wymieszaj masę serową i pozostaw na 15-20 minut, aby kasza manna napęczniała i wchłonęła nadmiar płynu.
Posyp blat lub stolnicę mąką, oddzielaj łyżką porcję masy i roluj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie przyciśnij kulki, by nadać serniczkom kształt. Aby racuszki były bardziej zwarte możesz włożyć je na 20 minut do lodówki przed smażeniem.
Na mocno rozgrzanej patelni układaj syrniki i smaż z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Syrniki podawaj gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowym. Możesz także podać placuszki z jogurtem naturalnym i sezonowymi, świeżymi owocami lub konfiturą.