Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udziec jagnięcy z warzywnym ciastem"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 821
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 522
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 821
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 522
Składniki
Udziec oczyść, dopraw solą i pieprzem. Przewiąż mięso sznurkiem i włóż do brytfanny. Wlej do miski oliwę, dodaj listki tymianku oraz wyciśnięty czosnek. Całość wymieszaj. Natrzyj mięso marynatą i wstaw na noc do lodówki. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w większe kawałki. Cebulę oczyść i drobno posiekaj.
Warzywa przełóż do brytfanny, podlej wodą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 90 minut. W trakcie pieczenia obracaj mięso i w razie potrzeby podlewaj wodą. Przygotuj ciasto (patrz poniżej). Przed podaniem ciasto pokrój w plastry i podawaj z jagnięciną, sosem z pieczenia i brukselką.
Chlebek warzywny
Chleb tostowy pokrój w kostkę, wyłóż na blachę i włóż do piekarnika na 10 minut, aby wysechł. Cebulę i czosnek oczyść i drobno posiekaj. Wędzonkę pokrój w drobną kostkę.
Pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z kawałkami chleba, żółtkiem, mlekiem, resztą rozpuszczonego masła i wędzonką. Dopraw gałką muszkatołową oraz solą, wymieszaj.
Z białek ubij sztywną pianę i dokładnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz w 180° C przez około 50 minut.Źródło: Na żywo