Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka z kurczaka z papryką"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 110
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 173
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 221
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 110
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 173
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 221
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Składniki
Udka myję, osuszam i nacieram wymieszanymi ze sobą przyprawami. Wkładam na minimum sześć godzin do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 190oC i wstawiam udka ułożone na suchej blaszce do pieczenia. Piekę 70 minut, od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczem (nigdy nie polewam drobiu wodą).
Upieczone udka kroję na pół w zgięciu i układam na półmisku.
Podaję jako danie obiadowe z frytkami lub na ciepłą kolację. Pięknie przybrane, nadają się też do zimnego bufetu na przyjęcie.
<strong>Przepis nadesłał Józef Smoliński, Koronowo.</strong>Źródło: Rewia