Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w warzywach"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Składniki
Udka dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Nasmaruj olejem formę żaroodporną i ułóż w niej mięso. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Skrop olejem i przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C.
Piecz ok. 40 min.
Około 10 min przed końcem pieczenia formę odkryj. Udka posmaruj słodką papryką wymieszaną z olejem. Piecz dalej, aż mięso ładnie się zrumieni.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wysyp nierozmrożoną mieszankę warzyw. Smaż je 7–9 min, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wyłóż warzywa na półmisek, na nich ułóż upieczone udka. Danie udekoruj pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi oraz papryczkami chili.
na 4 porcje, : 45 min , Porcja: 235 kcal, Cena porcji: ok. 4 zł</strong>Źródło: Naj