Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tosty z brioszki"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 748
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6494
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 142
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1112
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 748
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6494
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 142
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1112
Składniki
ok. 25 minut
Pomarańczę sparzyć, z połowy owocu zetrzeć skórkę, z całego wycisnąć sok. Jajka ubić z 3 łyżkami cukru. Wymieszać z mlekiem i 2 łyżkami soku pomarańczowego.
Kromki słodkiej bułki okroić ze skórki, pokroić na połówki. Kawałki pieczywa zanurzyć w mieszance jajek, mleka i soku pomarańczowego. Trzymać przez chwilę.
Na patelni rozgrzać 4 dag masła, włożyć tosty. Smażyć je po 4-5 minut z każdej strony. Potem osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Truskawki pozbawić szypułek, ewentualnie pokroić na duże kawałki. Smażyć je 2 minuty na pozostałym maśle. Wymieszać ze skórką pomarańczową, podlać resztą soku z pomarańczy. Posypać pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
Smażyć jeszcze chwilę. Tosty przed podaniem posypać cukrem pudrem. Serwować je z sosem truskawkowym. Udekorować listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco