Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tortilla jajeczna"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź, pozostaw do ostudzenia.
Wędzony boczek pokrój w plastry, a następnie w kosteczkę. Kiełbasę przekrój wzdłuż na ćwiartki, również pokrój w kostkę. Dużą cebulę (lub dwie mniejsze) obierz, opłucz i osusz, a potem grubo poszatkuj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć posiekany boczek. Smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Smaż razem, mieszając, aż cała zawartość patelni się zrumieni.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Przygotuj dużą patelnię ze zdejmowaną rączką (lub naczynie do zapiekania). Plasterki ziemniaków wrzuć na patelnię, polej zesmażonymi kawałkami boczku i kiełbasy z cebulą, oprósz solą oraz pieprzem, chwilę smaż razem.
Jajka wbij do naczynia, rozkłóć widelcem. Dolej mleko, wymieszaj starannie. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką. Zalej masę na patelni. Zdejmij rączkę. Patelnię wstaw do piekarnika. Zapiekaj 15-20 min w 200 st. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety