Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z salami i pieczarkami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3122
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3122
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i osusz. Opłucz warzywa. Grzyby potnij w plasterki, pory na kawałeczki, a pomidory na połówki. Salami pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki, pory i suszone zioła. Dołóż mielone mięso, salami oraz pomidory. Duś razem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporną formę wyłóż folią aluminiową. Posmaruj ją tłuszczem. Wokół brzegu ułóż makaron. Uformuj wieniec.
Do środka makaronowego wieńca nałóż mięsną masę. Śmietanę wymieszaj trzepaczką z mlekiem i jajkami. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem, ew. odrobiną gałki muszkatołowej. Wierzch tortu polej przygotowanym sosem. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 75 minut.Źródło: Naj