Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort naleśnikowy z kremem waniliowym"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 105
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 105
Składniki
Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut, a potem smażymy z niego 12 naleśników.
Budynie rozprowadzamy w szklance zimnego mleka, przelewamy do gotującej się reszty mleka, dodajemy cukier waniliowy i, mieszając, gotujemy gęsty krem. Do gorącego kremu wrzucamy pokrojone masło, mieszamy tak długo, aż masa wchłonie cały tłuszcz. Odstawiamy do przestygnięcia.
Trzy naleśniki smarujemy cienko kremem, układamy na sobie, czwarty smarujemy grubszą warstwą kremu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, układając z naleśników stosik. Wierzch tortu również pokrywamy grubszą warstwą kremu i całość dekorujemy owocami, np. połówkami orzechów włoskich, mandarynką, kiwi itp.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Wartość odżywcza 1 porcji 320 kcal Białko 10,8 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 27,7 gŹródło: Rewia