Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta ze szpinakiem i łososiem"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 70
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 75
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1122
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 261
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 70
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 75
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1122
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 261
Składniki
Mąkę przesyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, sól i tymianek. Na środku zrób wgłębienie i wbij jajo, włóż kawałki ziemnego masła. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć oczyszczony szpinak i posiekany czosnek. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łososia oddziel od skóry, wyjmij ości i pokrój na kawałki. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odstaw.
W tym czasie pokrój ser. Połącz jajka ze śmietaną. Ciasto na tartę rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wyłóż formę i nakłuj widelcem. Następnie ułóż kawałki łososia, odciśnięty szpinak i ser. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
Piecz 45 minut w temperaturze 180° C.Źródło: Na żywo