Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarty wielbię i mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 100
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6602
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 165
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1233
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5731
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 100
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6602
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 165
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1233
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5731
Składniki
Użyłam dwóch prostokątnych foremek 25×10 cm WYKONANIE SPODU TARTY: Do mąki dodajemy sól, masło w kawałkach (wyjęte prosto z lodówki) i rozcieramy w palcach, tak długo, aż otrzymamy tzw. kruszonkę. Dodajemy żółtko, chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy wodę i wszystko razem wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy na formę/formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. /NIE JEST KONIECZNE PIECZENIE SPODU PRZED DODANIEM FARSZU/WIERZCHU DO TARTY/. PRZYGOTOWANIE WIERZCHU TARTY: Gruszki obieramy i przekrawamy na dwie połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Wino wlewamy do garnka z goździkami, melasą i octem balsamicznym. Dodajemy gruszki i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut (licząc od czasu zagotowania się wina). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy i odsączamy. Jajka i białko mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy starty ser żółty i większość pokruszonego sera pleśniowego (część zostawiamy do posypania wierzchu w trakcie pieczenia). Na ciasto wlewamy masę , układamy gruszki i pieczemy w nagrzanym do 185 stop. C piekarniku przez ok. 25 minut. Posypujemy pozostałym serem pleśniowym i zapiekamy ponownie ok. 10 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżym tymiankiem.