Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z renklodami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 131
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 35
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 81
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 131
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 35
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 81
Składniki
Odsyp 1/4 szklanki mąki. Resztę mąki wymieszaj mikserem z masłem. Dalej miksując, wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszaj, aż połączą się. Podsyp odrobiną mąki blat i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 50 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Włóż ciasto między dwie warstwy papieru do pieczenia i rozwałkuj na koło ok. 32 cm. Ułóż je na blasze na papierze.
Wymieszaj 1/3 szklanki cukru pudru z mielonymi migdałami i resztą mąki. Obsyp wierzch ciasta tą mieszanką, a potem płatkami, pozostawiając czysty 5-centymetrowy brzeg.
Wyjmij pestki ze śliwek. Pokrój owoce i ułóż je na migdałach. Posyp resztą cukru (można dodać więcej, jeśli śliwki są kwaśne). Zegnij brzegi ciasta na śliwki.
Piecz 30 minut. Podgrzej dżem, posmaruj nim wierzch ciasta i piecz jeszcze 5 minut (ciasto powinno być złote).Źródło: Olivia