Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z miętowym kremem"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 59
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7153
Polecam.
Odsłon: 1666
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 59
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7153
Polecam.
Odsłon: 1666
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier puder oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 20-30 minut w temp. 200 st.
Żelatynę namocz, odstaw, aby spęczniała.
Twarożek utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze śmietaną. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, domieszaj do masy serowej. Rozdziel ją, połowę masy połącz z likierem. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj jasny krem, potem krem miętowy.
Obie warstwy przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Tartę schładzaj 3 godziny. Przed podaniem udekoruj różą z melona oraz listkami mięty.
ok. 45 min, chłodzenie ok. 3 godzin, 1 porcja ok. 370 kcal, ok. 1,40 zł za porcję.Źródło: Tina