Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z masą kawowo-mleczną"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 86
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 86
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Składniki
Ciasto: zagnieć na gładkie ciasto (początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale potem nabiera jednolitej struktury). Wylep tortownicę o śr. 20 cm, uformuj 2 cm boki. Ponakłuwaj. Piecz ok. 25 minut w temp. 180°C.
Masa: kawę rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody. Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone wymieszaj z kawą. Do miski wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzącej, wsyp żelatynę, rozpuść.
Masę mleczną miksuj, wlewając żelatynę. Odstaw. Gdy masa zgęstnieje (konsystencja rzadkiego budyniu), wylej na spód. Odstaw na 20 minut.
Polewa: gruszki obierz, pokrój na plasterki, posyp cukrem. Duś pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj. Ponownie zagotuj (masy będzie ok. 200 ml).
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody. Wlej do gorących gruszek, wymieszaj. Ostudź. Polewę rozsmaruj na tarcie. Posyp czekoladą. Chłodź 2-3 godziny.
<strong>Czas przygotowania 60 min. Ilość porcji 8. Cena za porcję 2 zł.
Przepis przysłała Dorota Wójcicka z Niepołomic.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie