Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z kremem jogurtowym i rabarbarem"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 165
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 218
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 165
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 218
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier puder, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na wiórki tłuszcz oraz wodę, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piekarnik nagrzej do 180° C, wstaw formę z ciastem na 15 min. Po tym czasie usuń papier, piecz jeszcze 15 min. Przestudź.
Jajka, jogurt, mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder oraz miód zmiksuj na gładką masę.
Na podpieczonym spodzie rozłóż pokrojony w plastry rabarbar (kilka odłóż do dekoracji). Na to wylej krem jogurtowy (będzie bardzo rzadki). Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, piecz ok. 30 min. Na 10 min przed końcem pieczenia na wierzchu tarty rozłóż odłożone plastry rabarbaru. Gdy tarta wystygnie, wstaw ją do lodówki na min. 2 godziny.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie