Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z jajkami i szynką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Składniki
Do przesianej mąki dodaj sól i pokrojone w kostkę zimne masło, posiekaj. Następnie dodaj wodę, wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy lub blacie podsypanym mąką, rozwałkuj na okrągły placek nieco większy niż forma. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy i uformuj wysoki rant. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 5 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz kolejne 5 minut. Przestudź.
Szczypiorek drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Do miseczki wbij 4 jajka, rozmąć. Dodaj śmietanę, starty ser, pokrojoną szynkę oraz szczypiorek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Masę wylej na podpieczony spód. Na wierzch wbij pozostałe jajka. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie