Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z cukinią i indykiem"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 69
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 84
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 207
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 69
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 84
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 207
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem na stolnicę. Dodaj sól i masło pokrojone na kawałeczki. Wbij jajko. Dołóż jogurt. szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Okrągłą formę (o śr. ok. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód oraz brzeg wylep plackiem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C. Piecz ok. 20 minut.
Nadzienie: filet opłucz, osusz, mięso pokrój w kosteczkę. Smaż je 5 minut na rozgrzanym oleju. Cukinię umyj, potnij na niewielkie kawałeczki.
Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Trochę odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z mięsem oraz cukinią. Posyp solą, pieprzem i ziołami. Wyłóż na podpieczony spód. Jajka połącz z twarogiem.
Masę przypraw do smaku. Zalej nią tarty. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze ok. 45 minut. Gotową tartę udekoruj odłożoną natką.Źródło: Naj