Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta jako danie główne lub przekąska, na ciepło lub na zimno. podatna na modyfikację zależnie od fantazji i aktualnej zawartości lodówki.
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 121
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 25
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6517
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 753
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 121
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 25
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6517
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 753
Składniki
Ciasto:100g masła, 250g maki, 1 żółtko, ok 1/2 szklanki wody - zagnieść ciasto i odstawić do lodówki. Pieczenie w temperaturze ok 180 stopni przez 40-45min plus wcześniej podpiekam ok 10min Farsz: podsmażyć krążki cebuli (ja używam czerwonej, białej i zwykłej, po 2-3 szt)Musi się sakarmelizować. doprawiam klasycznie, sół, pieprz, zioła prowansalskie. Podduszam pieczarki (ok 250g) i jak mam to dodaję suszone grzyby. Całość mieszam i jak wystygnie wykładam na podpieczone wcześniej ciasto. Sos: miksuję 3-4 jajka plus białko które zostało z małym kubkiem śmietany lub jogurtu, czasami dodaję ser z pleśnią lub inny "śmierdzący". zalewam, posypuję startym serem (co tam akurat znajdę w lodówce) i piekę. Pyszna na ciepło, i na zimno, i na drugi dzień też byłaby dobra gdyby dotrwała. Polecam i smacznego