Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z burakami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Składniki
Masło drobno posiekaj i połącz z mąką oraz solą. Rozetrzyj rękoma, aby powstały wiórki. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo wodę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty.
Następnie wlej ocet i dopraw solą i pieprzem. Pozostaw na średnim ogniu na 12 minut, aż masa będzie gęsta (od czasu do czasu mieszaj). Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód nakłuj widelcem i odłóż na 10 minut do lodówki.
Wyjmij i wyłóż papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temp. 190°C z obciążeniem przez 15 minut, a potem przez 10 minut bez obciążania, aż brzegi będą lekko złote. Na ostudzone ciasto wyłóż masę z buraków, wlej śmietanę wymieszaną z jajkami i posyp serem. Piecz w 160°C przez 15 minut. Udekoruj szpinakiem.Źródło: Na żywo