Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z bobem i boczkiem"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 32
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6662
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1296
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 32
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6662
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1296
Składniki
Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone w małe kawałki masło, jajko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 min.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 15 min w temp. 180°C. Usuń papier i piecz jeszcze 5 min.
Bób umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj cukier i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż zmięknie (10-15 min). Tuż po ugotowaniu włóż do miski z bardzo zimną wodą (dzięki temu zachowa zielony kolor). Osącz na sicie. Obierz z łupin, gdy wystygnie. Boczek pokrój w grube paski. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na maśle. Do miski wbij jajka, wlej śmietankę, wymieszaj.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na podpieczonym cieście rozłóż bób, boczek oraz cebulę. Zalej masą jajeczną i posyp serem. Piecz 25-30 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 460 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie