Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta waniliowa pod pierzynką"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 148
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 148
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 3 łyżki cukru, cukier waniliowy oraz masło, 1 jajko i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schładzaj 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, wylep ciastem.
Gęsto ponakłuwaj je widelcem, by spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około 35 minut.
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szkl. soku jabłkowego. Pozostały sok zagotuj z 4 łyżkami cukru oraz sokiem i skórką z cytryny.
Wlej rozrobiony budyń, mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Wstaw na 60 min do lodówki. Białka ubij z octem. Pod koniec ubijania wsyp resztę cukru.
Bezę rozsmaruj na wierzchu tarty. Zapiekaj 5–10 minut w 225oC. Udekoruj, np. miętą, cytryną i drobnym cukrem.
40 min, Sztuka: 285 kcal, Cena sztuki: ok. 1,40 złŹródło: Naj