Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta szpinakowa z ricottą"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 278
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4986
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 278
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4986
Składniki
Ciasto rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze na 20 minut, aby rozmarzło. Szpinak oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Parmezan drobno zetrzyj. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na łyżce rozgrzanego masła.
Szpinak dodaj do czosnku i cebuli. Smaż razem jeszcze 2 minuty. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzeg formy do wysokości ok. 4 cm. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem i równomiernie posyp tartą bułką.
Szpinak wymieszaj z jajkami, ricottą i parmezanem. Dodaj pokrojone na kawałeczki mięso kurczaka. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do formy i równomiernie rozsmaruj. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C. Piecz 40 minut.Źródło: Naj