Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta serowo-ziemniaczana"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
na ciasto siekamy nożem, szybko zagniatamy i wkładamy do zamrażarki na 25 min.
W czasie, gdy ciasto się schładza, przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę, drobno ją kroimy i szklimy na maśle. Przeciskamy przez praskę ser i ziemniaki. Dodajemy zioła prowansalskie, szczypiorek oraz cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i oblepiamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta po bokach odcinamy nożem. Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180o C . Potem wykładamy na nie farsz.
Pomidory kroimy na pół i wyjmujemy gniazda z nasionami. Układamy je na cieście skórką do góry. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180o C.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut; Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie